12.08.2014

grape spoon sweet

Spoon sweets are sweet preserves, served in a spoon as gesture of hospitality in Greece. They can be made from almost any fruit. Spoon sweets are usually offered to guests served by the teaspoon in a small dish with coffee and cold water. Τhey can also used as ice cream or yogurt topping. The following recipe for homemade grape sweet is usually made in Crete at the end of the summer.


Ingredients:

2 kg seedless grapes
1 kg sugar
1,5 glass of water
juice of 1 lemon
4-5 apple rose geranium leaves

Remove the stems from the grapes, rinse them and put them in a colander to dry. Place the grapes in a large pot and bring to the boil. Reduse the heat to a simmer and cook until all the water from grapes evaporates. Add the sugar and the water. Remove the froth that appears on the surface with a spoon. Let them boil for 10 minutes. Leave them in the pot overnight and resume the boiling next day. Boil them until the syrup is ready. Towards the end of the boiling add the lemon juice and the geranium leaves. Let them cool and seal in sterilized jars. Store them in the fridge.


Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Grape Spoon Sweet























Τα γλυκά του κουταλιού σερβίρονται στην Ελλάδα ως δείγμα της φιλοξενίας. Μπορούμε να τα φτιάξουμε από όλα σχεδόν τα φρούτα. Συνήθως προσφέρονται στους καλεσμένους σε ένα μικρό πιατάκι με κουταλάκι του γλυκού, με καφέ και κρύο νερό. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να γαρνίρουμε παγωτό ή γιαούρτι. Η παρακάτω συνταγή για σπιτικό γλυκό σταφύλι συνηθίζεται να φτιάχνεται στην Κρήτη στο τέλος του καλοκαιριού.

Υλικά:

2 κιλά σταφύλια
1 κιλό ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό
χυμός από 1 λεμόνι
4-5 φυλλαράκια αρμπαρόριζας δεμένα μαζί σε τουλάκι

Βγάζουμε τα κοτσάνια από τα σταφύλια, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βάζουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν. Προσέχουμε οι ρόγες να είναι τραγανές, χωρίς χτυπήματα. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για να βγάλουν τα υγρά τους. Προσπαθούμε να μην τα ανακατεύουμε με κουτάλα για να μην τα τραυματίσουμε. Κουνάμε αν θέλουμε λίγο την κατσαρόλα μας. Αφού εξατμιστούν όλα τα υγρά τους, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά από την στιγμή βρασμού. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τα σταφύλια να βγάλουν και άλλα υγρά για μία μέρα. Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να γίνει το σιρόπι. 5 λεπτά πριν το κλέισουμε ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και τα φυλλαράκια αρμπαρόριζας δεμένα σε ένα τουλάκι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό. Που και που κουνάμε την κατσαρόλα για να μπαίνει το σιρόπι μέσα στις ρόγες. Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο.

No comments:

Post a Comment